Een frisse blik nodig van anderen

Golftalent Zhen Bontan heeft een tijdje terug het Talent Centaal programma gevolgd en vertelt over haar ervaringen hiermee.


Kiezen tussen twee topsporten
Ik ben begonnen met golfen op de Doornse Golf Club in Doorn toen ik acht jaar oud was. Naast golf speelde ik toentertijd ook tennis. Tennis heeft aan het begin van mijn sportcarrière wel meer prioriteit gehad, omdat ik daar al vrij snel in aanraking kwam met de KNLTB. Ik werd namelijk opgenomen in de selectie en toen kwam ik er snel achter dat ik niet zo snel groeide in vergelijking met mijn tegenstanders. Waardoor de ballen echt om mijn oren vlogen en daarnaast golfte ik natuurlijk ook. Bij golf ging het heel goed en dat vond ik heel leuk. Toen heb ik op vrij jonge leeftijd de keuze gemaakt om door te gaan met golfen. 
Toen ik de keuze had gemaakt om minder te gaan tennissen en meer te gaan golfen, kwam ik terecht in de NGF selecties en ben ik uiteindelijk doorgestroomd naar het Nederlands Golfteam. Inmiddels golf ik bij mijn home course, namelijk de Utrechtse Golfclub De Pan in Bosch en Duin. 

Topsport en studie combineren
Naast mijn sporten heb ik ook op school gezeten en dat heb ik ook afgemaakt. Ik deed VMBO-tl en daarna ben ik naar het toentertijd Johan Cruyff College (nu het Young Talent Academy - ROC) in Nijmegen gegaan en daar heb ik de opleiding marketing & communicatie in 2018 afgerond.  
Het Johan Cruyff College heeft mij geholpen om sport te combineren met een opleiding. Zo kon ik mijn sport op een hoog niveau beoefenen en daarnaast werken aan mijn maatschappelijke carrière. Ik ben hier geholpen om als sporter te groeien, maar ook als mens.
Ik volg nu de opleiding Sportkunde in een topsportklas aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. 

Ik heb geleerd dat ik meer om me heen mag kijken om daarmee mezelf te ontwikkelen
Zhen BONTAN_3928 2.0.jpg

Een frisse blik van andere mensen nodig
Als golfer moet je veel dingen zelf uitzoeken en als je steeds met dezelfde mensen om je heen bent, in mijn geval dus met golfers, dan ken je elkaar zo goed dat je steeds minder nieuwe input krijgt. In die tijd was ik heel erg opzoek naar andere meningen en mensen en toen kwam Talent Centraal me heel goed uit. 
Dit heeft mij heel erg geholpen, want het was gemakkelijker om bepaalde dingen te zeggen. Je teamgenoten en concurrenten zijn daar namelijk niet aanwezig en de mensen die je wel om je heen hebt benaderen jouw sport ook anders.

Het was gemakkelijker om bepaalde dingen te zeggen, want je teamgenoten en concurrenten zijn daar namelijk niet aanwezig

De vier domeinen van Talent Centraal
De vier domeinen die Talent Centraal aanbod leken mij ook heel erg interessant. Die kon ik namelijk ook gebruiken voor mijn sport. Als golfer ben je wat meer op jezelf aangewezen. In het golf ben jij de persoon die die bal slaat, maak jij die keuze of je wel of niet voor de vlag gaat. Dus dat is ook wel een beetje mijn karakter. 
In golf moet je dus een paar dingen gewoon zelf uitzoeken. Hoe mooi is het dan als je dat kan doen door middel van een programma zoals Talent Centraal met vier verschillende domeinen. Deze zijn heel relevant voor sporters, maar ook in de kunst en cultuur. Het gaat eigenlijk over talenten die ergens heel erg goed in zijn en daar eventueel later hun beroep van willen maken. 

 

Zijn studie en sport wel echt te combineren?
Je kan in het golf alleen amateurspeler of professional zijn. Als amateurspeler kan je geen geld verdienen en als professional wel. Ik had hierdoor heel erg in mijn hoofd dat ik een keuze moest maken om alleen voor het golf of alleen voor mijn studie te gaan. In mijn eigen sport besprak ik dit soort vraagstukken nooit en via Talent Centraal kwam ik er toen achter dat ik dit misschien ook allebei kon doen. 
Nu ben ik van mening dat zolang je je sport nog kan combineren met je studie je dit moet blijven combineren. Je wordt dan nog steeds geprikkeld om bepaalde uitdagingen aan te gaan en niet alleen in je eigen denkwijze te blijven. 

Ik ben heel erg trots dat ik een studie combineer met topsport, want in de golfsport zijn er niet veel die dat doen. Het is een mooie kans om mij als persoon verder te ontwikkelen
Zhen BONTAN_3923 kopie.jpg

Inzien dat je niet de enige bent die tegen dingen aanloopt is fijn 
Ik vond het heel gaaf om met andere sport, kunst en muziek talenten dit traject te volgen. In de sport is het superfijn om over bepaalde dingen met mensen te sparren en je ervaringen uit te wisselen over trainingsuren, prijzengeld en sponsoring. 
Iedereen bij Talent Centraal heeft bepaalde doelen en evenementen die hij of zij wilt bereiken. Het is supermooi, om dat dan van zulke talenten te horen en dus mee te krijgen hoe dat allemaal gaat in de muziek- en toneelwereld. Daarbij kan je op deze manier met een groep sport-, kunst- en muziektalenten ervaringen en kennis delen. Hierdoor kan je met een mooie groep inzien dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt in sport, studie en financiën. 

Met zo’n groep talenten bij elkaar dan snap je elkaar gewoon beter en is het gemakkelijker om bepaalde onderwerpen aan te snijden. Dat is heel erg fijn