Doel: nog dit jaar tot de absolute basketbaltop behoren

door: Nelleke van der Heiden | 7 maart 2019

Sake Hoogsteden (20) wil aan het eind van het jaar professioneel basketballen en op zo’n hoog niveau spelen dat hij ervoor betaald krijgt. “Misschien moet ik dan wel emigreren. In Nederland zijn er in elk geval niet veel die betaald basketballen. Daar wil ik wel graag bij horen.” De jonge basketballer heeft zijn doelen duidelijk voor ogen en kan ze goed verwoorden. 

Dat is wel eens anders geweest. Nog niet zo lang geleden was Sake Hoogsteden er nog niet uit. Wilde hij nou verder in het basketbal of fysiotherapeut worden? Voor dat laatste studeert hij aan de Hogeschool Rotterdam. Daar heeft hij een topsportstatus. Dat betekent dat de hogeschool hem met speciale roosteraanpassingen helpt om de studie met zijn topsport te combineren. En een docent van de Hogeschool Rotterdam wees Hoogsteden op een programma van De SportMaatschappij: Talent Centraal. 

Sake SKH.jpeg

Focus op ontwikkeling van talent
De SportMaatschappij is een stichting die topsporters begeleidt in het maken van bewust keuzes omtrent hun maatschappelijk carrière. Met Talent Centraal wil de stichting juist talenten die nog volop bezig zijn met de ontwikkeling van hun sport-, kunst- of cultuurtalent begeleiden. Dat kan ondersteuning zijn bij timemanagement en planning of duidelijker voor ogen krijgen wat je doel is en hoe je daar het beste voor kunt gaan. Toen Sake Hoogsteden werd gewezen op dit programma, wist hij nog niet zo goed wat hij wilde. “Ik was toen net begonnen met mijn opleiding en dacht meteen: 'dit ga ik doen'. Het leek me leuk en ook handig.” Gevolg was wel dat hij de studie tijdelijk aan de kant zette. Hoogsteden kreeg door Talent Centraal namelijk beter inzicht in wat hij wilde en hoe hij het beste zijn doel kon bereiken. In zijn geval betekende dat even alle focus op het basketbal en zijn opleiding tot fysiotherapeut tijdelijk stilleggen. “Ik heb nu besloten om eerst proberen basketballer te worden. Het is niet Nederlands om te zeggen, maar studeren kan altijd nog.”

Pas op zijn 14e jaar ging hij basketballen. Binnen twee jaar werd hij uitgenodigd om mee te trainen met de regionale selectie

Wat goed is, komt snel
Hoogsteden was op zijn zevende al een fanatieke sporter, maar was toen vooral te vinden op het hockeyveld. Dat heeft hij zeven jaar gedaan. Pas op zijn veertiende ging hij basketballen. In relatief korte tijd, in het tweede jaar dat hij basketbalde, werd hij uitgenodigd om mee te trainen met de regionale selectie. Hij redde het net niet om met het Nederlandse team van onder de zestien mee te mogen naar het EK, maar dat hij zo snel zo dichtbij was, was voor hem wel de bevestiging dat hij goed was in basketbal. Dat hij 2,05 meter lang is, helpt ook. Van het begin af aan steunde zijn familie hem heel erg en drie broertjes spelen ook hoog basketbal.

Hoogsteden wilde in het programma Talent Centraal werken aan zijn mentale weerbaarheid en kreeg vragen als ‘wie heb je nodig?’, ‘wat heb je nodig?’ en hij ging daar voor zichzelf mee aan de slag: “Wat voor mensen heb ik om me heen nodig? Mensen waar ik energie insteek of mensen van wie ik juist energie krijg?” Voor hem was één ding meteen duidelijk, zijn familie had hij nodig voor zijn rust. “Anders blijf ik rennen en dingen doen die ik niet fijn vind.” Zijn moeder is sowieso een belangrijk voorbeeld voor Hoogsteden. “Ze voedde eerst alleen drie kinderen op en later met haar nieuwe man, mijn ‘zorgvader’, met wie ze nog twee kinderen kreeg, vijf. Daar heeft ze altijd voltijd bij gewerkt, nooit excuses bedacht dat ze niet kon werken.” Die kracht, die vechtlust bewondert Hoogsteden. 

Perfectionistisch
Dankzij Talent Centraal weet Sake Hoogsteden nu beter wat hij wil en heeft hij een reëler beeld van wat hij van zichzelf kan verwachten. “Ik had er wel een beetje een handje van om negatief op mezelf en mijn omgeving te reageren. Ik ben perfectionistisch en verwachtte bepaalde dingen van mijn teamgenoten.” Juist door met cultuurtalenten uit de groep te praten, leerde Hoogsteden relativeren. “Zij zijn constant een stuk aan het oefenen en dan kan het toch dat ze een keer een nootje missen en dan moeten ze doorspelen. Ook in de sport oefen je een bepaalde beweging en gaat er in de wedstrijd wel eens wat mis. Dan moet je ook door.

Ik vind het leuk om met vrienden te zijn en wat met ze te doen, maar de meeste vrienden sporten niet op hoog niveau

Hoogsteden bekent dat hij er wel eens flink van kon balen als hij zelf of iemand in zijn team een fout maakte. Nu lukt het hem beter om te bedenken dat iedereen wil vechten voor de wedstrijd. Natuurlijk baalt hij nog steeds voor het team als iets niet lukt, maar hij kan beter relativeren. Heeft hij ook geleerd welke mensen hij juist niet om zich heen moet hebben? Dat is lastig, zegt Hoogsteden. “Ik vind het leuk om met vrienden te zijn en wat met ze te doen, maar de meeste vrienden sporten niet op hoog niveau. Dat maakt het lastig om een moment te vinden om wat samen te doen. Voor een wedstrijd kan ik niet iets gaan drinken in de stad.”

'Rust is de helft van je training'
Hoogsteden weet nu van wie hij energie krijgt, wat hij beter kan laten en dat hij af en toe echt een fout mag maken. Hij heeft zichzelf duidelijke doelen gesteld en de studie daarvoor tijdelijk stopgezet. En oh ja, ondertussen heeft hij ook geleerd hoe hij zijn dag met training en rust het beste kan indelen. “Rust is de helft van je training, die plan ik ook in.” Maar heeft het inmiddels al wat opgeleverd? Ja zeker, zegt Hoogsteden. Een eerste doel is gehaald. Hij wilde bij een vijfdaagse tijdens de kerststop steeds bij de laatste twaalf van de selectie van het eerste team zitten en dat is gelukt. Daarom is hij heel rustig ook weer een beetje zijn studie aan het oppakken. Want als het basketbal op een gegeven moment ophoudt, dan weet Hoogsteden zeker dat hij fysiotherapeut wil worden. “Dat past zo goed bij mij.” Maar eerst nog alles op alles om bij het betaalde basketbal terecht te komen. 

Talent Centraal
Talent Centraal zag in 2016 het levenslicht. ABN AMRO startte het initiatief om jonge talenten kennis te laten maken met alle randzaken van topsport en de kunst en cultuurwereld. Naast fysieke kracht en de stem van een nachtegaal hebben talenten ook de juiste houding en mindset nodig. Een goede balans tussen werk en privé, financiële zekerheid, mentaal evenwicht en positief imago zijn, naast het talent, net zo hard nodig om te presteren op topniveau.
Biente Taekema, Brand Activation Manager bij ABN AMRO over het initiatief: "In Nederland loopt zoveel gedreven talent rond, zowel in de sport en kunst & cultuur wereld en hen willen we graag helpen in hun ontwikkeling. Deze talenten willen er vol voor gaan! We ervaren dat ze vaak tegen dezelfde zaken aanlopen en merken dat Talent Centraal hen de tools geeft om hun doelen te behalen. En daar zijn we supertrots op."Eind maart start Talent Centraal een nieuw programma waar talenten zich vanaf nu voor kunnen aanmelden. 

Voor meer informatie en aanmelding: www.talentcentraal.nl

Lees dit artikel op Sport Knowhow XL