Op zoek naar wie je bent in de bedrijfswereld

Jacky Schoenaker is afgelopen jaar gestopt met tophockey en is nu werkende bij Peak4. Ze heeft een Masterplan gevolgd bij ons en vertelt over haar ervaringen met dit traject.

Hoe het allemaal begon..
Ik ben begonnen met hockey toen mijn moeder tegen mij zei dat we naar wat opendagen van verschillende sporten gingen. Toen heb ik gekozen voor hockey, omdat ik een rokje aan mocht daar en dat vond ik erg leuk. Naast hockey heb ik ook op andere sporten gezeten zoals judo, tennis en paardrijden.
Als je er dan achter komt dat je ergens goed in bent, dan wordt iets al heel snel heel veel leuker en dat was voor mij bij hockey het geval. 

Hockey is een teamsport en dat is heel goed voor je sociale skills. Wat ik wel echt heb geleerd door hockey, is hoe ik om moet gaan met situaties die spannend zijn, waarbij druk komt kijken en het omgaan met tegenslagen. Je komt jezelf zo tegen, zeker als je op hoog niveau sport.

Hockey heeft wel echt mijn leven verrijkt. Ik heb er veel vriendschappen aan overgehouden en mezelf echt leren kennen in deze periode

De uitdaging om iets nieuws op te bouwen in het bedrijfsleven
Ik heb 13 jaar bij AHBC Dames 1 gehockeyd en omdat ik alleen hockeyde daar, ben ik ook best vroeg al gaan werken. Ik had dus wel al wat werkervaring, maar eigenlijk stond hockey altijd op nummer 1. Daardoor denk je niet echt na over wat er tijdens of na je sportcarrière gaat gebeuren. De uitdaging was dus voor mij wat ik nu wilde gaan doen. 
Zeker naar je sportcarrière merk je toch dat je een andere identiteit moet gaan opbouwen. Bij hockey was ik op een gegeven moment ervaren en belangrijk. Daar heb je verstand van alles, dus ook al let je een keer niet goed op dan heb je genoeg verstand ervan om dat te compenseren.
In mijn werk merkte ik heel erg dat je iets opnieuw moest gaan opbouwen en dat geeft je een onzeker gevoel, want je hebt er nog geen verstand van en het is nieuw. Dus dat vond ik wel echt een uitdaging.  


Kiezen voor een nieuw leven
Ik was na het missen van de Olympische Spelen van Rio een beetje aan het rondkijken wat ik wilde gaan doen. Ik heb daarna besloten om te stoppen met het Nederlands team door blessures en ook door de druk die het zich meebracht, want mijn lichaam moest altijd fit zijn en dat lukte niet altijd. Toen bedacht ik me, ik ga nu voor een nieuw leven kiezen, maar ik bleef wel bij AHBC hockeyen. 

Het missen van de Olympische Spelen was voor mij echt een domper. Toen ik daarna met De SportMaatschappij ging nadenken over wat ik eigenlijk nog zou willen, gaf dat me wel echt energie
IMG_7554.jpg

Langs De SportMaatschappij voor goede gesprekken
Ik heb een opleiding gevolgd bij het Schoevers college, dus ik wist al wel een beetje wat ik kon, maar ik wist niet wat ik wilde gaan doen. Toen ben ik vrijblijvend langsgegaan bij De SportMaatschappij en heb ik een gesprek hierover gehad. Ik liep tegen vraagstukken aan zoals ‘wat wil ik?’, ‘wie ben ik?’ en ‘wat vind ik belangrijk in een bedrijf?’.
De gesprekken bij De SportMaatschappij hebben me heel erg geholpen. Ik heb tijdens die gesprekken gekeken naar wat ik op dat moment echt belangrijk vond, naar mijn kwaliteiten binnen een team en hoe ik als sporter was.
Ik ben nog steeds niet helemaal uit wat ik wil, want ik ben net een halfjaar gestopt met hockey. Ik werk nu wel al twee jaar, maar het blijft voor mij nog steeds wel een reis. Verder ga ik nu beginnen met een nieuwe opleiding, dus ik ben wel alweer een nieuwe uitdaging aan het zoeken, want je wilt natuurlijk wel blijven groeien. 

Het zoeken naar wat ik wil in het bedrijfsleven blijft gewoon een reis en ik denk dat dat gewoon voor iedereen zo is

Het inzetten van mijn sportkwaliteiten op maatschappelijk vlak
Mijn kwaliteiten als topsporter zijn het zijn van een teamplayer, tactisch sterk zijn, veel discipline hebben, om te kunnen gaan met tegenslagen en heel hard kunnen werken. 
Ik deed nooit echt gekke dingen, ik was een heel ondersteunende speler. Dat zijn eigenlijk wel de dingen die ik meeneem als ik bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek heb.

Het bedrijfsleven is een andere stap 
Er komt altijd een fase dat je stopt met je sport. Je weet dan bijna niet beter dan dat je die sporter bent, waarin je natuurlijk ontzettend veel ervaring hebt. In topsport kom je jezelf tegen en zijn er momenten dat je moe bent met elkaar. Dan moet je tijdens je zwakke momenten het beste uit jezelf kunnen halen. Natuurlijk brengt topsport ook heel veel moois met zich mee, zoals dat je met elkaar ergens naartoe werkt en samen successen behaald.
Topsport is dus zeker te vergelijken met het bedrijfsleven als je kijkt naar de kwaliteiten die je hebt en hoe je beweegt in een team. 

Toch na topsport is het bedrijfsleven ook wel weer een hele stap en weer heel anders. Je moet weer opzoek naar wie je bent in die wereld

Aandacht besteden aan wat je wilt na je sportcarrière is belangrijk
Ik denk dat als je tijdens je sportcarrière al aandacht besteed aan wat je na je sportcarrière kan gaan doen, dat dat al heel mooi meegenomen is. Die stap is dan op dat moment wat minder groot en dan heb je al wat duidelijker welke richting je op wilt, zodat je niet echt in een zwart gat valt.
Als je je zo erg gefocust hebt op je topsport, dan heb je daarna oprecht vaak geen idee wat je wilt en wie je bent in het andere leven. Ik denk dat het heel belangrijk is, al helemaal na je topsport om daaraan aandacht te besteden, je erop voor te bereiden en ermee aan de slag te gaan.