De weg vinden om je talent zelf te sturen

Muziektalent Florian Verweij heeft een traject gevolgd met een aantal andere sport-, muziek- en kunsttalenten bij Talent Centraal en vertelt over de bagage en tools die hij daar heeft meegekregen.

Waar het allemaal begon
Ik kwam al vroeg in aanraking met klassieke muziek. Mijn zus speelde piano en mijn ouders draaiden thuis veel klassieke muziek. Vanaf mijn zesde ben ik begonnen met piano spelen. Mijn ouders zagen dat ik er veel plezier in had en snel kreeg ik dus al mijn eerste pianolessen van Siebert Nix.
Vijftien jaar verder speel ik nog steeds piano, dus je kan zeggen dat het me nog steeds veel voldoening geeft. Naast piano spelen aan de Jong Talent Afdeling van het conservatorium heb ik tijdens de basis- en middelbare school ook veel aan sport gedaan, namelijk judo en voetbal.
Daarnaast heb ik intensief geschaakt en had ik daarmee meerdere successen op de Nederlandse Kampioenschappen Jeugdschaak. Uiteindelijk, toen ik vijftien was, verloren de judo en het schaken het eigenlijk van de piano. 

En nu?
Op dit moment ben ik 21 jaar en studeer ik aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Naast mijn studie geef ik regelmatig concerten: solo, met orkest en in kamermuziekverband. Veelal in Nederland en soms in het buitenland. Dit vraagt wel een goede planning, omdat ik nog gewoon full-time studeer. Het inplannen is niet alleen de datum van het concert, maar ook bijvoorbeeld de weken voorbereidingstijd en repetities.

Florian Verweij.jpg

Een oproep op Facebook
Via social media ben ik in aanraking gekomen met Talent Centraal. Ik kwam een oproep van
Talent Centraal tegen op Facebook en ik was benieuwd naar het traject. Vervolgens ben ik meer informatie gaan lezen op de website van Talent Centraal.

De motivaties voor het aanmelden bij Talent Centraal
De thema’s die het traject bevatten spraken me erg aan, omdat deze aansloten bij enkele thema’s die mijn persoonlijke aandacht vroegen. Verder was Talent Centraal ook op zoek naar gedreven talenten en ik vond dat ik dat was, dus schreef ik me in.
Een voorbeeld van een thema dat me erg aansprak was ‘time-management’, want daar was ik veel mee bezig op persoonlijk en professioneel vlak. Regelmatig liep ik daarin vast en vond ik dat meer ondersteuning op dat vlak mij zeker kon helpen.
Op mijn opleiding is geen extra begeleiding voor dit soort thema’s. De focus ligt meer op het zo goed mogelijk laten ontwikkelen van je talent, dus het piano spelen zelf. Talent Centraal biedt wel die begeleiding in thema’s die buiten het artistieke talent liggen.
Een ander aspect van het traject wat me motiveerde om me aan te melden, was de mogelijkheid van interactie met andere sport- en cultuurtalenten. Wanneer je heel fanatiek met iets bezig bent, kom je gegarandeerd hobbels en moeilijkheden tegen. Het leek mij erg leerzaam om hierover te kunnen spreken met andere talenten en ervaringen te delen. Ondanks dat je in verschillende disciplines zit, zijn er veel raakvlakken, waaronder het presteren onder druk.

De professie van ieder talent is heel erg anders, maar je loopt toch tegen exact dezelfde dingen aan

De weg gevonden om mijn talent zelf te sturen
Ik heb in de afgelopen negen maanden veel bagage en tools meegekregen tijdens de workshops en bijeenkomsten van Talent Centraal. Daarnaast heb ik goede gesprekken kunnen voeren met de medetalenten en de coaches van Talent Centraal.
Het traject bij Talent centraal heeft me geholpen om meer inzicht te krijgen in mezelf. Ik kan meer en beter constructief sturing geven aan mijn professioneel leertraject. Het heeft me ook meer inzicht opgeleverd in hoe ik het beste functioneer en welke afwegingen ik kan maken om zoveel mogelijk op mijn eigen koers te blijven. Met andere woorden, ik weet nu beter hoe ik mijn vooraf gestelde doelen kan halen.

Na het traject van Talent Centraal kan ik wel zeggen dat ik mijn talent beter stuur, nog meer mijn eigen weg vind en daar onafhankelijker in ben. Hierdoor ben ik beter in staat om op mezelf terug te vallen. Voor mij is het nog helderder geworden wat ik wil bereiken met mijn talent. 
Op een heel ander vlak waren deze maanden inspirerend wat mijn plezier op een positieve wijze heeft beïnvloed. Doordat het nog meer duidelijk is wat ik allemaal kan, vind ik ook nog meer plezier in wat ik aan het doen ben.

Traject met andere talenten
Bij Talent Centraal volg je een groepstraject met andere sport- en cultuurtalenten. Je krijgt met gelijkgestemden begeleiding in allerlei thema’s zoals financiën, time-management en mentale weerbaarheid. Talent Centraal ondersteunt je op allerlei vlakken behalve in het ontwikkelen van je eigen muzikale of sportieve talent, daar heb je immers je coach/docent voor.
Ik vind dat de combinatie van sport- en cultuurtalenten een positief aspect is van Talent Centraal. Er is in de sport denk ik meer aandacht voor mentale hobbels en hoe je die kunt overwinnen dan in de muzieksector. Uiteindelijk denk ik dat we niet zo verschillend zijn, omdat we allemaal veel tijd in onze passie steken, veel opzij zetten ervoor en onder druk presteren.

Je bent eigenlijk soort van je eigen leermeester en je eigen coach
DSC_8653sSSBW.jpg

Voor verder info kan je de website van Florian bezoeken:
www.florianverweij.nl