Oud-voetballer Abel Tamata: "Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je carrière"

Ik vond het als kind altijd al leuk om mijn best doen op school en op voetbal. Al snel wierp het zijn vruchten af en werd ik op 9-jarige leeftijd gescout door NAC. Bij deze club werd er nog meer getraind dan bij de amateurclub waar ik eerst voetbalde. Dus hiervoor moest ik nog meer mijn best doen. Het was een prachtig gevoel om als kind hard te trainen en in de wedstrijden jezelf, de betrokkenen van de club, je medespelers en je ouders blij te maken met jouw spel.  

Abel+voetbal.jpg
Ik heb het altijd heel leuk gevonden om ook door middel van voetbal mensen te inspireren, om eigenlijk een soort van show aan hen te geven

Toen ik zestien was werd ik gescout door PSV, wat helemaal als een eer voelde. Daar werd nog vaker getraind en speelde je om kampioenschappen in de hoogste divisie. Dit zorgde voor nog meer gelegenheden om 100% te geven en waren er meer mensen om blij te maken met mijn spel. Daarbij zat ik in de bovenbouw op de middelbare school dus werd ‘de droom van ieder kind om profvoetballer worden’, voor mij steeds meer realiteit. 
Toen ik mijn vwo-diploma had afgerond besloot ik niet verder te gaan studeren, maar me volledig toe te leggen op voetbal. Ik zou het twee jaar de tijd geven en daarna zou ik de balans weer oppakken. Binnen die twee jaar kwam ik in het eerste team van PSV te spelen. Ik hoefde hierdoor dus niet per se terug te komen op mijn keuze. Ik was inmiddels al twintig jaar en ik zag hoe mijn vrienden van dezelfde leeftijd zich ook verder ontwikkelden in hun studie en stages.

Ik had het gevoel dat ik de wereld zoveel meer te bieden had, dan ik de afgelopen jaren had gedaan

Het is belangrijk om je rond je twintigste bewust te zijn van het feit dat je in Nederland leeft, wat betekent dat je in alles succesvol kan zijn zolang je er aanleg voor hebt, het leuk vindt en er hard voor werkt. Dit geldt voor alle andere beroepen net zoals het voor je sport geldt. Je kent deze uitdrukking van je trainers wel: “je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor je sportcarrière, wij zijn er hier alleen om je daarbij te helpen”.
Ik wil daaraan toevoegen dat je leven überhaupt een carrière is, die je sportcarrière overkoepeld. Je zal daar dus ook verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Aangezien je als jeugdsporter je voor een groot deel van je leven hebt gefocust op je sport, is het belangrijk dat je wanneer je volwassen bent je na gaat denken over wat je wilt in het leven en in je carrière. Daarna zal je daarop je doelen en termijnen stellen.

Zo kwam ik bijvoorbeeld op zesentwintigjarige leeftijd op een punt dat ik een carrière switch wilde maken, omdat ik niet meer het gevoel had dat ik mensen nog inspireerde met het niveau waarop ik voetbalde na mijn blessure. Dit maakte mij ook minder gelukkig. Daarbij was ik bewust van het feit dat ik andere talenten had. Ik kon bijvoorbeeld altijd goed studeren.
Verder zag ik zoals ik al zei veel vrienden in mijn omgeving die gingen studeren en werken. Zij konden een meerwaarde zijn op meerdere gebieden, waar ik een beetje vast zat in de sportwereld. Vandaar dat ik me buiten de sportwereld ging oriënteren.
Vanaf dat moment wilde ik gaan studeren, het bedrijfsleven in. Ik zat vol met ideeën, te veel ideeën eigenlijk. Ik moest mijn horizon gaan versmallen. Dat leek voor mij echt een gigantische sprong in het diepe, maar door de hulp die ik heb gekregen van het Johan Cruyff Institute en de Sportmaatschappij verliep de overgang vlekkeloos.

De Sportmaatschappij heeft mij heel vertrouwen gegeven, maar de sessies die ik heb gehad met hen waren ook erg kritisch.

Allereerst lieten zij mij zien wat mijn kwaliteiten waren als persoon los van de sport, om in te zien dat die kwaliteiten ook erg van waarde zouden zijn in de maatschappij. Daarnaast hebben zij mij geleerd om wat concretere en kleinere doelen te stellen, om zo mijn grote doel te bereiken. Vervolgens hebben ze me geholpen om in contact te komen met andere mensen. Niet zozeer sporters, maar mensen die respect hebben voor topsporters en eventueel ook met hen willen werken.

Ik zette dus een punt achter mijn voetbalcarrière. Een jaar na aanvang van dit traject bij De Sportmaatschappij heb ik mijn masterdiploma behaald aan het Johan Cruyff Institute en inmiddels heb ik een vast contract bij SPEC Management en ben ik nog volop in ontwikkeling. 

Abel Tamata in nieuwe rol bij SPEC Management

Abel Tamata in nieuwe rol bij SPEC Management