Volleybaldames als inspiratie voor jonge generatie vrouwen


Suuz Amijs schrijft in Women's Next over volleybalvrouwen die ook buiten hun sport succesvol zijn. Ze laat een aantal oud-deelnemers van ons Krachtprogramma aan het woord onderstrepen waarom De SportMaatschappij zo hard nodig is! Hieronder wat fragmenten uit het artikel:

“Dat is misschien ook wel de kracht van het volleybal. De puurheid. Het is relaxed, zonder opsmuk. Geen (hoorbaar) gescheld of geklaag, maar juist positiviteit. Zowel onderling binnen een team als met de tegenstanders. De pay-off van Dela, 'Voor elkaar', past dus perfect. Voorheen binnen het volleybal en inmiddels als hoofdsponsor van het beachvolleybal.

Atleten gaan voor de volle 100% voor hun sport waardoor het regelmatig voorkomt dat ze niet bezig zijn met een carrière na de topsport. Gouden medailles bieden geen garantie op een gouden toekomst. Ook daar moet dus aan gewerkt worden. Voor volleybalsters misschien nog wel harder. Want ondanks dat het de grootste teamsport ter wereld is kent het volleybal, op een aantal uitzonderingen na, geen miljoenen salarissen of een groot aanzien.

Deze mentaliteit zorgt ervoor dat er van jongs af aan al bewustzijn is over een leven buiten de topsport. Een aantal oud-(beach)volleybalsters die nu ook buiten het veld om succesvol is of volop bezig met hun zoektocht, sterken mij daar in.

De Sportmaatschappij als 'vangnet'

Na het behalen van de Nederlandse titel in 2017 zette tweevoudig olympiër Sophie van Gestel een punt achter haar topsportcarrière. Ze maakte een aantal reizen en genoot van haar vrijheid. Voor een carrière die aansluit op haar studie pedagogiek voelde het nog niet als het juiste moment. Ze wilde de sport nog niet helemaal loslaten.

Bij SportworX kreeg ze de kans om stage te lopen en ervaring op te doen binnen de sportmarketing wereld. Ondertussen maakte ze deel uit van het krachtprogramma van De SportMaatschappij.

"Dit is een programma voor actieve en gestopte topsporters die op zoek zijn naar een nieuwe (maatschappelijke) carrière. Ik vond het heel mooi om samen met andere sporters die in dezelfde situatie zaten als ik mijn topsportcarrière af te sluiten en op zoek te gaan naar een nieuwe carrière. Zeker een aanrader", aldus Van Gestel.

Inmiddels werkt ze fulltime bij SportWorx en hielp ze mee aan het nieuwe beachvolleybal concept: King of the Court. Daarvoor reisde ze onder andere af naar Antwerpen, Hawaii en Huntington. Echt missen hoeft ze het beachvolleybal dus nog niet.

Al helemaal niet omdat ze afgelopen zomer samen met Marloes Wesselink onverwachts deelnam aan het EK Beachvolleybal in eigen land en de achtste finales wist te bereiken.

Ook Wesselink maakte na haar topsportcarrière de omslag naar een succesvolle maatschappelijke carrière binnen de sportwereld. Dat ging niet van de ene op de andere dag, ze volgde ook het krachtprogramma van de Sportmaatschappij en nam de tijd om zich te oriënteren op het leven na de topsport.

Tegenwoordig is ze werkzaam bij House of Sports waar ze afgelopen winter verantwoordelijk was voor de organisatie van het Holland Heineken House in Zuid-Korea. Daarnaast is ze regelmatig te zien of horen als commentator en analist tijdens live (beach)volleybal wedstrijden bij de NOS.

'Ik vond het heel mooi om samen met andere sporters die in dezelfde situatie zaten als ik mijn topsportcarrière af te sluiten en op zoek te gaan naar een nieuwe carrière'.”

Lees het hele artikel op Sportnext!

Marloes Wesselink in actie in haar nieuwe carrière na de topsport

Marloes Wesselink in actie in haar nieuwe carrière na de topsport