Een mooi artikel in Fastball Magazine

VOOR IEDERE TOPSPORTER IS HET EINDE VAN DE TOPSPORT ONVERMIJDELIJK. ZE GAAN ALLEMAAL MET PENSIOEN EN ZULLEN OP ZOEK GAAN NAAR EEN NIEUWE INVULLING VAN HUN LEVEN. MET DE FOCUS OP DE SPORT DENKEN TOPSPORTERS VAAK NOG NIET NA OVER HET LEVEN ERNA. BOVENDIEN VRAAGT HUN SPORT STEEDS MEER VAN ‘ONZE’ HELDEN

Om te blijven concurreren met het buitenland stijgt de intensiteit, gaan de trainingsuren omhoog en ligt de gemiddelde leeftijd lager. De beschikbare tijd naast hun sport is schaars. Uit onderzoek, in opdracht van NOC*NSF, naar o.a. het topsportklimaat in Nederland blijkt dat veel topsporters te makkelijk denken over de stap naar hun leven na de sport. De helft van de gestopte topsporters geeft aan dat ze dit proces onderschat hebben. Een meerderheid heeft behoefte aan meer ondersteuning tijdens deze overgang. Stichting De SportMaatschappij speelt hier op in.

Richting een tweede carrière

Stichting De SportMaatschappij, opgericht door oud-topsporters Arlette van der Meulen – van Cleeff en Sylvia Karres, begeleidt (oud)topsporters richting persoonlijk en maatschappelijk succes in een tweede carrière na(ast) de topsport. In verschillende coachprogramma’s (individueel en groep) staat de persoonlijke groei van (oud) topsporters voorop. Zodat ze tijdens hun sport onbezorgd kunnen sporten en na de sport op volle kracht de maatschappij in kunnen stromen. Het Fonds van De SportMaatschappij geeft financiële mogelijkheden om hier op laagdrempelige manier gebruik van te maken.

Tim Keuter, oud-honkballer, zet zich in voor de stichting om topsporters en supporters met elkaar te verbinden. “Tijdens mijn honkbalcarrière was ik een laatbloeier. Hierdoor kreeg ik wel de kans om mijn maatschappelijke carrière op te bouwen. Daar heb ik nu, in mijn werk, nog steeds veel profijt van. Persoonlijk geeft het mij veel energie om de verbinding tussen topsport en maatschappij te maken en ik ben dankbaar dat ik voor De SportMaatschappij zoveel mogelijk topsporters kan helpen. We zijn samen met de KNBSB in gesprek hoe wij de soft- en honkballers deel kunnen laten nemen aan de coachprogramma’s van De SportMaatschappij. Zodat ze tijdens of na hun sport de mogelijkheid krijgen om te netwerken met relevante bedrijven en zich persoonlijk te ontwikkelen.”

Praktijkervaring opdoen bij bedrijven

Daarnaast biedt de stichting (oud) topsporters een podium in de praktijk. Wanneer zij namelijk persoonlijk en maatschappelijk succesvol zijn, zijn ze in staat om hun topsportmentaliteit in te zetten op de werkvloer én door te geven aan anderen. Een win-win, want zo kan iedereen groeien naar zijn of haar topvorm. Met het project Uitblinkers is er een mooi aanbod voor scholen en supporters, waarbij topsporters als rolmodel optreden en tegelijkertijd (werk)ervaring opdoen. Een concreet voorbeeld hiervan is het initiatief ‘Eindexamen is topsport’. In dit kant-en-klare lesprogramma delen (oud) topsporters hun ervaringen en geven tips over motivatie, doelen stellen, tegenslag en je focus bewaren. Aan de hand van vragen en lessen uit de topsport laten de deelnemende topsporters de leerlingen hun eigen voorwaarden voor succes bepalen. Topsporters kunnen bij deze eindexamenklassen al een positieve impact creëren door een klein beetje van hun topsportmentaliteit door te geven.

Supporters ondersteunen topsporters

Topsport draagt significant meer bij aan de trots van Nederland dan andere sectoren. De SportMaatschappij gelooft dat de kracht van topsport heel Nederland kan helpen om te groeien. Supporters hebben de unieke kans om samen met topsporters te bouwen aan een duurzamer topsportklimaat. Dit kan onder andere door een bijdrage aan het Fonds van De SportMaatschappij, waardoor (oud) topsporters de (financiële) mogelijkheid krijgen om een coachprogramma te volgen en dus aandacht te geven aan hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

• 75% van de topsporters is het er mee eens dat het carrière perspectief na hun sport een belangrijk knelpunt is.
• Van de 6000 sporttalenten tot 18 jaar bereikt 3-5% de top.
• Slechts 14% van de topsporters geeft aan dat er goede ondersteuning is in Nederland
• Nederland telt 5000 beroeps sporters. NOC*NSF richt zich op de 800 die tot de echte wereldtop behoren.
• Sportieve ambities zorgen ervoor dat er vanaf steeds jongere leeftijd meer tijd en focus wordt verwacht van top sporters. Topsport is een vak, dat meer en meer fulltime en professioneel wordt beoefend.
• Sinds de oprichting van De SportMaatschappij in 2016 heeft de stichting al ruim 200 jonge talenten, actieve top sporters en gestopte topsporters begeleid.

Meer informatie over de coachprogramma’s van De SportMaatschappij

Een individueel Masterplan voor actieve en gestopte topsporters Het Masterplan is een individueel coachingsstraject voor (oud) topsporters die op persoonlijk en maatschappelijk vlak de volgende stap willen zetten. Je ontdekt je sterke kanten en ontwikkelpunten. Je doet praktijkervaring op in het bedrijfsleven. En je leert hoe je jouw unieke topsportervaring maximaal voor je kunt laten werken. Krachtprogramma voor actieve en gestopte topsporters In het groepsprogramma ontmoet je gelijkgestemden met wie je kennis en ervaringen deelt. Je maakt persoonlijke groei door, waardoor je krachtiger de maatschappij in stapt. Deelnemers hebben allemaal nieuwe, mooie mensen ontmoet die hen geïnspireerd hebben om er, op een ander vlak, óók vol voor te gaan. Kortom; ze hebben zin om een tweede carrière op te bouwen of deze meer inhoud te geven! Talent Centraal voor jonge talenten Talent Centraal is een exclusief en bijzonder programma voor 25 jonge sport-, kunst- en cultuurtalenten. Je wordt 8 maanden lang ondergedompeld in kennis en inspiratie van ervaringsdeskundigen uit de sport, kunst- en cultuursector en het bedrijfsleven. Een unieke, inhoudelijke belevenis die een boost geeft aan jouw ontwikkeling.

HET KRACHTPROGRAMMA BRENGT JE BEWUSTWORDING VAN JE EIGEN KENNIS EN KWALITEITEN EN GEEFT RICHTING VOOR JE TOEKOMST
— Oud-kickbokser Leendert Jan Mulder

Lees het hele artikel uit Fastball Magazine (november 2018) hier

sylvia karres