Minder op het resultaat focussen, maar meer op het proces

Wielrenstertalent Tessa Neefjes heeft het traject van Talent Centraal gevolgd en vertelt over haar ervaringen. 

‘Jong geleerd, oud gedaan’ ook als je wat later begint met leren
Elk jaar deed ik mee met ‘De Dikke Bandenrace’ bij ons in het dorp. Ik vond het namelijk superleuk om hieraan mee te doen. Vooraan bij de eerste fietsers fietst altijd een bekende wielrenner mee en tijdens een jaar was het professioneel wielrenster Vera Koedooder. Tijdens deze race lag ik op kop en toen kwam Vera na de race naar me toe en zei tegen mij dat ik ook op wielrennen moest gaan. Dat is eigenlijk altijd wel bij mij blijven hangen en na twee jaar ben ik toen op wielrennen gegaan.
Ik ben dus relatief laat begonnen met fietsen. De meeste leeftijdgenootjes zijn wel rond de acht jaar gestart, maar ik begon pas toen ik vijftien jaar was. Ik fiets zowel op de weg als op het veld en op het strand. Dus ik ben in de winter en in de zomer actief. De afwisseling tussen het veld-, strand- en het wegracen vind ik erg leuk. Vooral het buiten zijn maakt het voor mij extra leuk.

Vera Koedooder zei tegen mij dat ik ook op wielrennen moest gaan

We gaan als talenten allemaal hetzelfde met ons talent om
Vooraf dacht ik eigenlijk dat de sporttalenten een beetje hetzelfde zouden zijn en dat ertussen sport- en de cultuurtalenten veel verschil zou zijn. Eigenlijk was er geen verschil, iedereen gaat hetzelfde met hun talent om en iedereen moet hetzelfde ervoor doen. Bovendien vond ik het heel erg leerzaam om ervaringsverhalen van andere cultuur-, kunst- en sporttalenten te horen en ook mijn ervaringen uit te wisselen.

Hoe de cirkel rondom het presteren mij heeft geholpen..
Wat mij heel erg aansprak van het programma van Talent Centraal was dat zij zich richten op de cirkel rondom het presteren. Ik vind het heel erg belangrijk dat deze cirkel goed is en je ook een goede prestatie kan neerzetten. 
Daarbij vond ik het ook lastig om een hbo-opleiding te combineren met mijn topsport. Je hebt toch wel snel dat je van beide kanten iets minder moet doen en ik vind het wel belangrijk dat dit alle twee goed gaat. Daardoor sprak de workshop time-management me ook heel erg aan, zodat ik beter mijn sport en studie kon plannen.

Voor mij persoonlijk heb ik geleerd dat proces ook belangrijk is, dat ik me bijvoorbeeld niet alleen maar op het resultaat moet focussen maar ook op de procesdoelen
IMG_20180710_120105_036.jpg

Geleerd niet te veel te focussen op alleen je einddoel
Wat bij alle topsporters wel naar voren kwam, is dat het proces ook heel erg van belang is en dat je niet alleen je focus op het einddoel legt, zoals de wedstrijd of het goud winnen. Dat doen heel veel sporters namelijk, zij focussen zich te veel op het einddoel in plaats van het proces en hierdoor genieten zij er niet echt van. 
Daarnaast hebben we op allerlei vlakken echt waardevolle tips gekregen, zoals op de gebieden time-management, mentale weerbaarheid, financiën en social media. Daarbij vond ik het ook interessant dat verschillende topsporters hun verhaal kwamen doen en hun ervaringen deelden. Dus ik zou het iedereen het programma van Talent Centraal aanbevelen.

Mijn grootste droom is om wedstrijden te winnen op het hoogste niveau. Het liefst natuurlijk Wereld Kampioen worden, zodat je zo’n mooie regenboogtrui aan mag
12e Omloop van de Kompenije Tessa Neefjes wint bij de vrouwen Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma (15).jpg


Voor meer informatie, check de website van
Talent Centraal.