Met andere ogen naar jezelf kijken

Ex-topvoetbalster Leonne Stentler heeft zelf het Krachtprogramma gevolgd en is coach geworden bij Talent Centraal.

Iets meer over mijn topsportcarrière…

Ik ben begonnen met voetbal, omdat mijn tweejaar oudere broer op voetbal zat en mij weleens mee naar buiten nam om te voetballen. Ik moest wel eerst mijn zwemdiploma's halen voordat ik voetbal mocht kiezen als mijn sport, het was namelijk nog de vraag of dat mocht. Mijn ouders moesten naar de club van mijn broer toe om toestemming te vragen, omdat daar nog geen enkel ander meisje speelde.
Voetbal is zo belangrijk voor me, omdat ik het al vanaf kleins af aan erg leuk vond en ik er ook 'sterk' door geworden ben. Ik heb altijd moeten bewijzen dat ik goed genoeg was en mee mocht doen met de jongens. Daarbij moest ik mezelf ook altijd verantwoorden, omdat ik als meisje op voetbal zat. 

Voetballen heeft mij gevormd tot iemand die ondanks alles toch kan doorzetten en kan omgaan met tegenslagen. Het was het natuurlijk allemaal waard toen ik uiteindelijk in de Eredivisie en het Nederlands elftal terecht ben gekomen
IMG_8156.JPG

Welke uitdagingen had ik tijdens en na mijn sportcarrière met studie en werk?

Tijdens mijn sportcarrière was het altijd een uitdaging om mijn studie te combineren met mijn voetbalschema. Ik studeerde aan de universiteit waar topsport in veel gevallen niet als excuus werd gezien voor afwezigheid tijdens een werkgroep. Het was dan ook altijd de kunst om alles zo goed mogelijk te plannen. 
Pas tijdens mijn master werd dat een stuk gemakkelijker. Ik had toen twee docenten die allebei erg ‘sport-minded’ waren, waardoor ik op veel flexibiliteit kon rekenen. Een van hen begeleidde mij tijdens mijn scriptie en zijn tip heb ik daarna nog vaak gebruikt. Zijn tip was namelijk: "Probeer je sportwereld te 'gebruiken' in je scriptie en werk". Mijn scriptie werd daardoor heel erg leuk en na mijn studie heb ik dit nog vaker toe kunnen passen. 
Wat betreft werken na mijn studie werd dat in eerste instantie wel weer een uitdaging. In de branche waarin ik was opgeleid waren er nauwelijks banen te vinden die ik naast voetballen bij Ajax kon doen. Om ondertussen wel voldoende ervaring op te bouwen ben ik verschillende werkstages gaan doen. Zo kwam ik toch op de plekken waar ik op hoopte. 

Waarom ik het krachtprogramma ben gaan volgen..

Ik merkte dat ik niet altijd even positief terugkeek op mijn sportcarrière. Ik heb mijn sportcarrière moeten beëindigen door blessureleed. Het einde bij Ajax had ik dus heel graag anders gezien en dit bleef toch hangen, ondanks dat ik dacht dat ik al verder was en een leuke vervanging had gevonden als ondernemer. Mijn hulpvraag ging dan ook meer over mijn identiteit dan over een tweede carrière.  

Het Krachtprogramma zorgde ervoor dat ik met andere ogen kon kijken naar alles wat ik heb gedaan, doe en ga doen

Het was dus vooral een traject waarin ik mij persoonlijk verder kon ontwikkelen, om uiteindelijk mijn maatschappelijke carrière nog beter in te kunnen vullen. Ik ben gaan ondernemen, want daarin kun je veel topsportkwaliteiten kwijt. Ik heb dus mijn kwaliteiten uit de topsport in kunnen zetten op maatschappelijk vlak, daarvoor had ik eigenlijk alleen een portie lef nodig. 


IMG_9183.jpeg

Waarom ik aandacht geef aan mijn persoonlijke ontwikkeling naast mijn sport/talent..

Als topsporter ben je niet alleen topsporter, ook al voelt dat soms wel zo. Door je ook op andere vlakken persoonlijk te blijven ontwikkelen zorg je voor een gezonde balans en zal je beter voorbereid zijn op alles wat er nog komen gaat. 


Waarom ik coach geworden ben bij Talent Centraal..

Ik vind Talent Centraal een heel tof en inspirerend programma. Ik ben ervan overtuigd dat er in veel gevallen voor talent niet genoeg of niet de juiste begeleiding is. 
Het programma van Talent Centraal zorgt ervoor dat op essentiële vlakken workshops worden gegeven, maar er daarnaast ook persoonlijke begeleiding is. Hierdoor kun je talenten op verschillende manieren verder helpen in hun carrière. 
Naast dat ik dus net ga starten als coach bij Talent Centraal, heb ik als mentale trainer in de sport al talenten begeleid, door middel van een aantal gesprekken en gerichte oefeningen.


Ik vind het belangrijk om talenten vroeg te helpen in hun sport-, muziek- en kunstcarrière omdat…

Juist in een vroeg stadium er vaak al grote beslissingen met veel impact moeten worden gemaakt. Als talent sta je vaak voor grotere uitdagingen dan later in je carrière. Het is dan superbelangrijk dat je grotendeels weet wat je wilt bereiken, wat je daarvoor wilt doen en hoe je dat wilt doen. Maar ook om te weten wie je daarbij kan helpen. Het is fijn als je hulp kunt krijgen op de momenten dat je het nodig hebt, waardoor je comfortabeler bent wanneer je bijvoorbeeld grote beslissingen moet nemen.