De topsportmentaliteit van ERA Nederland

Topsporters zijn na hun hoogtepunt in de topsport vaak op zoek naar een maatschappelijke carrière. Zij komen er dan vaak achter dat ze op gebrek aan relevante werkervaring worden afgewezen. Samen met De Sportmaatschappij zet ERA Nederland zich in om topsporters te helpen een goede start te maken in de professionele maatschappij. ERA kijkt niet naar werkervaring (output), maar naar attitude (input).

Oud voetbalster Marieke de Boer heeft deelgenomen aan het Krachtprogramma en een kijkje mogen nemen bij ERA Nederland, een kwaliteitsnetwerk van woningmakelaars, met een topsportmentaliteit. ERA wil gemiddeld een klantscore halen van een 9+ op een schaal van 1 tot 10. Dat betekent altijd maximaal presteren, net als in topsport.

Een topvoetbalster ontdekte de makelaardij

Als oud-voetbalster is Marieke persoonlijk het meest trots op het behalen van het EK met het Nederlands Elftal onder 19 in Italië. Op dit moment is ze aan het onderzoeken waar haar talenten liggen buiten de sport: “Gaandeweg mijn sportcarrière en zeker toen ik startte met topsport had ik een duidelijke droom en ambitie, waar ik me volledig op gefocust heb. Nu is de tijd gekomen om te ontdekken waar mijn droom ligt op maatschappelijk vlak: een mooie gelegenheid om te herijken, te kijken wat ik uit het verleden mee kan nemen en wat ik wil ontwikkelen. Ik praat met veel verschillende mensen en ga bij mezelf te rade, om te achterhalen in welke branche ik wil werken en waar mijn talenten liggen. Daarnaast ben ik bezig om bij verschillende bedrijven het gesprek aan te gaan, en zo kwam ik terecht bij ERA. De wereld van het vastgoed en de makelaardij hebben mij altijd al geboeid. Via de sportmaatschappij ben ik in contact gekomen met Paul van den Putten en Sandra Lopulalan van ERA Nederland. Dankzij hen kreeg ik de kans om binnen te kijken bij twee verschillende makelaarskantoren. Ik hoop op korte termijn mee te kunnen met een makelaar om het vak echt van dicht bij te ervaren en te ontdekken of dit een wereld is waarin ik mij verder wil ontwikkelen."

“Wat me gelijk opviel is dat er mooie parallellen zijn te trekken tussen de makelaardij en topsport. ERA is een netwerk van makelaars dat internationaal actief is. Ik merkte al snel dat continuïteit belangrijk is, mensen willen een betrouwbare partner bij het kopen en/of verkopen van een woning. Als topsporter wil je ook graag continu op een hoog niveau presteren en wil je er staan wanneer het moet, of het nu bij je club of nationaal is.

Geduld is ook een mooie overeenkomst, ook in tijden dat het op de markt minder gaat. Op dit moment is de huizenmarkt booming, de vraag is hoog. Topsporters kunnen zich onderscheiden in deze markt, niet alleen nu maar ook mindere tijden. Hard werken, gaan voor dat ene doel, dat is wat in het DNA van een topsporter zit”.

Topsporters hebben weinig werkervaring, wel de geschikte competenties

ERA levert ook dagelijks topprestaties, en wil haar status als meest succesvolle makelaarsmerk van Nederland graag behouden. Paul van den Putten, CEO ERA Nederland NV én bestuurslid tophockey bij SV Kampong: “Tussen topsport en dienstverlening zitten veel overeenkomsten. Het leren omgaan met pieken en dalen, tonen van doorzettingsvermogen en de wil om de beste te zijn, om maar eens een paar eigenschappen te noemen. Daarom is de makelaardij als vorm van dienstverlening zeer geschikt voor voormalige topsporters. Verhuizen is een spannende aangelegenheid en een koper of verkoper wil er van op aankunnen dat de makelaar alles geeft om hem te helpen. Voormalige topsporters hebben misschien geen concrete werkervaring in de makelaardij, maar wel de geschikte competenties om ook een topper in de makelaardij te worden. Daarom laten wij hen graag eens meekijken op een van onze kantoren."

Het beeld dat Marieke had bij aanvang van haar stage had is aanzienlijk genuanceerd: “Ik had wel een beeld van het werk van een makelaar maar er komt veel meer bij kijken. Huizen zijn als product enorm complex en er komt naast de technische en financiële kant heel veel emotie bij kijken. Een huis is een en al beleving, dus de verkoop ervan is totaal anders dan van bijvoorbeeld een fiets, waar technisch gezien deze aspecten ook een rol spelen. Mensen hebben een geschiedenis met een huis, omdat ze er zijn geboren, hun jeugd er hebben doorgebracht of er kinderen hebben gekregen. En in het geval dat een woning verkocht wordt na het overlijden van familie is het niet alleen de verkoop zelf maar ook het advies en de ervaring van de makelaar die het verschil maken. Je merkt dat mensen vertrouwen op die kennis en ervaring, inlevingsvermogen en betrokkenheid. Vaak hebben mensen dan heel andere dingen aan hun hoofd, hierdoor kan een makelaar gemakkelijk belangrijke zaken uit handen nemen en echt ontzorgen. Ik vond dat persoonlijk heel erg verrassend en waardevol, mensen adviseren, meedenken en meeleven”.

Marieke vervolgt: “Bij ERA heerst echt een topsportmentaliteit, iedereen is heel betrokken en gedreven en wil graag het uiterste uit zichzelf halen om te scoren. Als er ruimte is om je makkelijk te kunnen ontwikkelen liggen er voor topsporters zeker kansen”.

Motivatie is een vereiste

Arjan Sollewijn Gelpke van ERA  Content+ Makelaars uit Breda bevestigt de werkwijze van ERA: “Om tot topprestaties te kunnen komen en prijzen te winnen is 100% motivatie van de individuele makelaar een vereiste. De makelaardij is een zeer competitieve markt met veel makelaars die allen strijden om opdrachten. Talent alleen is net als bij een topsporter niet voldoende, een goede mentaliteit is minstens zo belangrijk. Dat geldt ook voor ERA-makelaars. De motivatie om het beste voor de klant te bereiken, maar ook keer op keer de wil om te scoren en de concurrentie te verslaan bij het binnenhalen van opdrachten.

Als je wilt winnen, zal je ook moeten kunnen verliezen. Verliezen vindt niemand leuk, zeker niet als je een gezonde ambitie bezit. In die zin zien wij weer een parallel met topsporters. Elke potentiële opdracht die naar een concurrent gaat voelt als een nederlaag. De kunst is alleen dit niet als demotiverend te ervaren, maar als leermoment om steeds vaker wel te winnen. Mentaal moet je dus sterk zijn. Net zoals topsporters. Opgeven is geen optie. Elke waardebepaling kan je zien als een trainingsmoment of een wedstrijd. Presteer je op halve kracht, dan is de kans groot dat de concurrent er mee vandoor gaat. Om de kans om de opdracht wel gegund te krijgen is, zeker als startende makelaar, doorzettingsvermogen een vereiste. Door te werken in teamverband worden de startende makelaars door de collega’s (teamgenoten) gesteund en gecoacht. Ook de ervaren makelaars zijn ooit startend geweest en kunnen hun ervaring overdragen aan de startende makelaars. Dat doen ze over het algemeen ook graag, want hoe beter iedereen als individu presteert, des te beter dat is voor het collectief.”