Voor iedere topsporter een toekomst!


Waarom is De SportMaatschappij opgericht?

Voor iedere topsporter is het einde van de topsport onvermijdelijk. Ze gaan allemaal met pensioen en zullen op zoek gaan naar een nieuwe invulling van hun leven. Met de focus op de sport denken topsporters vaak nog niet na over het leven erna. Bovendien vraagt hun sport steeds meer van ‘onze’ helden. Om te blijven concurreren met het buitenland stijgt de intensiteit, gaan de trainingsuren omhoog en ligt de gemiddelde leeftijd lager. De beschikbare tijd naast hun sport is schaars.

Sportieve ambities zorgen ervoor dat er vanaf steeds jongere leeftijd steeds meer tijd en focus wordt verwacht van topsporters: “Topsport is een vak, dat fulltime en professioneel wordt beoefend”
— Sportagenda 2016

Wat is het gevolg?

  • Terwijl hun leeftijdsgenoten midden in hun maatschappelijke carrière zitten heeft een topsporter minder ervaring en een andere achtergrond.

  • Deze achterstand moeten ze inhalen, maar tegelijkertijd krijgen ze te maken met de emotionele, sociale, fysieke en financiële veranderingen die komen kijken bij het stoppen met de sport.

  • Topsporters zijn vaak eendimensionaal met hun sport bezig, waardoor ze hun (topsport)kwaliteiten niet in een breder maatschappelijk perspectief plaatsen.

  • Ze identificeren zich met wat ze doen. Als hun sport wegvalt raken ze hun identiteit kwijt. Want wie zijn zij als mens naast de sporter? Wat zijn hun passies, interesses en nieuwe doelen?

 

Oud-olympisch zwemster Maritza McClendon over haar leven na de topsport: 'What it’s like to win an Olympic medal — and then realize you can’t find a job': lees hier haar verhaal!


Onderbouwing vanuit onderzoek:

Uit onderzoek naar o.a. het topsportklimaat in Nederland blijkt dat veel topsporters te makkelijk denken over de stap naar hun leven na de sport. De helft van de gestopte topsporters geeft aan dat ze dit proces onderschat hebben. Een meerderheid heeft behoefte aan meer ondersteuning tijdens deze overgang.De SportMaatschappij is in 2016 opgericht door 2 oud-sporters

Oprichter en oud-topsporter Arlette van der Meulen - van Cleeff:

'Toen ik op mijn 20e vanwege een knieblessure moest stoppen met topsport startte mijn zoektocht naar een nieuw doel dat me evenveel energie gaf. Achteraf realiseer ik me dat ik lange tijd heb vastgehouden aan iets wat geen optie meer was. Terwijl topsport juist zo'n mooie basis is voor de rest van je leven, is het voor sporters vaak lastig om deze bijzondere ervaring ook echt voor je te laten werken.'

arlette@desportmaatschappij.nl

Oprichter en oud-topsporter Sylvia Karres:

‘Uit eigen ervaring heb ik ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om een leven na de topsport op te bouwen. Vaak besef je achteraf pas hoe waardevol je topsportcarrière was. Hoe mooi is het als je de door jou opgedane kwaliteiten, netwerk en ervaringen tijdens je sportcarrière in gaat zetten voor je toekomst? Om die reden willen wij de huidige (oud)topsporters helpen om de overgang van de topsport naar een maatschappelijke carrière makkelijker te maken.’

sylvia@desportmaatschappij.nl