SENE LEIDT EX-TOPSPORTERS OP ALS TEAM PERFORMANCE COACH

27 / 07 / 2017

EX- TOPSPORTERS ZEER WAARDEVOL VOOR HET BEDRIJFSLEVEN

Topsporters moeten na hun topsportcarrière een nieuwe wending geven aan hun leven. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden: wat zijn mijn competenties en drijfveren en welk beroep past bij mij? Daarnaast moeten ze wennen aan een nieuwe levensstijl, een ander dagritme. Het vinden van een passende plek op de arbeidsmarkt is vaak een lastige zoektocht. Bedrijven beoordelen potentiële werknemers op afgeronde studies en werkervaring. En daar loopt het in veel gevallen spaak. Sene kijkt daar anders tegenaan. Wij ervaren dat de manier van denken en leven van topsporters heel goed aansluit bij de manier van werken die nodig is binnen het bedrijfsleven. Bedrijven moeten snel schakelen om alle veranderingen bij te kunnen benen. Zij organiseren zich daarvoor steeds vaker in zelfsturende teams. Deze teams functioneren goed als er sprake is van openheid, moed, focus, commitment en respect. Deze eigenschappen hebben topsporters geheel geautomatiseerd; ze ademen het. Organisaties hebben veelal moeite met deze ‘nieuwe’ manier van werken. Op dit punt kan het bedrijfsleven veel leren van de ‘werkervaring’ van topsporters. En daarom leiden wij ex-topsporters op als Team Performance Coach.

OPLEIDINGSPROGRAMMA

Sene geeft ex-topsporters de kans om met een programma van zes maanden kennis en ervaring op te doen in het bedrijfsleven. Hierna zijn ze klaar om onder begeleiding van een senior coach een opdracht aan te nemen bij een opdrachtgever. De eerste drie maanden bestaan uit een intern programma met een mix aan theorie en praktijk. Basistheorie over IT, Financiën en marketing. Daarnaast behalen ze het certificaat voor scrum master. De praktijk bestaat uit het meelopen met senior collega’s, ééndaagse stages bij opdrachtgevers en interne opdrachten. Hierdoor krijgen ze een brede kijk in de keuken van Sene en in die van enkele andere bedrijven. Na dit interne programma lopen ze nog eens drie maanden stage bij één van onze cliënten.

ONZE TOPSPORTERS IN OPLEIDING

Tim Veldt, ex-baanwielrenner en Jorrit de Ruiter, ex-badmintonner zijn onlangs gestart met dit programma bij Sene. Na fantastische carrières in de topsport zijn zij begonnen aan de zoektocht naar een plek op de arbeidsmarkt. ‘Ik moet leren hoe ik mijn krachten en competenties kan inzetten binnen het bedrijfsleven. We zijn verwend; het lijkt normaal om goed te presteren en in je kracht te staan, maar dat is niet vanzelfsprekend in een nieuwe situatie’, aldus Jorrit. Tim: ‘Ik heb een hele hoge standaard qua werkplezier; ik had een droombaan! Ik wil met dezelfde passie mijn werk doen, maar ik heb alleen sportervaring. Het is dus heel fijn dat Sene de mogelijkheid biedt om mijn kennis en competenties verder te ontwikkelen binnen het bedrijfsleven’.

De rol van Team Performance Coach vinden beide heren zeer passend. Jorrit is actief als badmintoncoach bij een club in Zaandam en zet een badmintonschool op voor talentvolle jeugd. ‘Mijn tweede natuur is om op zoek te zijn naar het verbeteren van jezelf. Ik ben gewend om te analyseren, te observeren, te luisteren, kritiek en feedback te geven en te ontvangen. En hiermee iets te doen’. Tim geeft aan dat hij het gewoon vindt om in een enorme prestatiecultuur te functioneren en heel doelgericht bezig te zijn. ‘Dat vind ik mooi! Het proces en doel zijn in het bedrijfsleven hetzelfde als in de sport. De manier van werken is heel herkenbaar. Ik wil graag in een prestatiegerichte en ambitieuze omgeving werken’.

Tim en Jorrit zijn vertrouwd met het werken in een team. Ook individuele sporters maken altijd onderdeel uit van een team. Denk aan een fysiotherapeut, voedingsdeskundige, fysieke trainer, mental coach, andere spelers, etc. Als team werk je naar het beste resultaat toe van de topsporter. De topsporter levert het product van het team.

Afsluitend hebben we de heren nog gevraagd welke boodschap ze willen meegeven aan het bedrijfsleven:

Jorrit: ‘Het valt mij op dat de arbeids- en rustverhouding binnen organisaties vaak uit balans is. Het is ongezond om niet te bewegen. En hoe effectief ben je als je 60 uur per week werkt? In de topsport kun je ook doorslaan in het trainen. Maar op een gegeven moment is het niet meer effectief. In de topsport word je gedwongen om slim te trainen. Je moet ook slim werken. Als er iets bij komt, moet er vaak ook iets vanaf. Ik zie dat daar weinig rekening mee wordt gehouden’.

Tim: ‘Verschillende mensen en inzichten zijn goed voor een bedrijf. Als je allemaal dezelfde mensen aanneemt, krijg je een eenheidsworst. In de topsport zoek je de samenwerking met mensen die anders denken. Ik vroeg juist een krachttrainer die verschillende type sporters traint: Ajax, waterpolo, shorttrack, etc. Door open te staan, kun je vernieuwen. Dat geldt ook voor het aannemen van topsporters!’

Tim heeft viermaal meegedaan aan de Olympische Spelen, hij is negenvoudig Nederlands Kampioen, heeft twee Europese titels, is tweemaal tweede geworden op een WK en heeft drie World Cups gewonnen. Naast zijn 15-jarige topsportcarrière als baanwielrenner heeft hij een Master Sportmanagement aan de Johan Cruijff Academy afgerond.

Jorrit was nummer 1 van Nederland, stond 16e op de wereldranglijst badminton, heeft 36 Interlands gespeeld voor het Nederlandse team, EK-medailles behaald en meegedaan aan WK’s en Grand Prixs. Jorrit heeft ook de Johan Cruijff Academy bezocht en een bachelor in Sportmarketing behaald.