Basketbalcoach Molly McDowell verlaat Loon Lions voor CTO

Basketbalcoach Molly McDowell verlaat Loon Lions uit Landsmeer na tien jaar en gaat in het nieuwe seizoen aan de slag bij CTO, het talententeam van de Nederlandse Basketball Bond.

DOOR: HET PAROOL 30 MEI 2017, 09:13

Daarnaast wordt McDowell coach van de Nederlandse basketbalsters tot achttien jaar.

De Amerikaanse was als speler van Landsmeer jarenlang een van de beste basketbalsters van de eredivisie. Meteen na het beëindingen van haar carrière in 2015 ging ze bij Loon Lions aan de slag als coach: eerst als assistent en vervolgens als hoofdcoach. Afgelopen seizoen is ze gekozen tot coach van het jaar.

McDowell laat op de site van Loon Lions weten dat ze de aanbieding van de NBB niet kon laten lopen. "Ik ben verknocht aan de Lions en de mensen hier. Maar ik coachte in mijn vrije tijd en moest mij verder in leven houden met allerlei baantjes binnen en buiten de basketballwereld. Ik zou in de VS makkelijk een baan als coach kunnen krijgen, maar ik wil graag in Nederland blijven. Nu krijg ik het beste van twee werelden: bij de NBB werk ik fulltime als basketballcoach in Nederland. Dat is voor mij de ideale situatie."

Uitstekend
In Landsmeer hebben ze alle begrip voor de keuze van de Amerikaanse. Voorzitter René Bakker: "Molly zou wel gek zijn als ze dit niet deed. Wat de NBB haar biedt, kunnen wij haar niet bieden. En voor het Nederlandse basketball is dit een uitstekende zaak. Ze is de beste opleider die je kunt krijgen in Nederland: tactisch, technisch en didactisch. En ze is ook nog eens fantastische persoonlijkheid. Voor de talentontwikkeling gaat dit zeker vruchten afwerpen. En dat is goed voor iedereen, ook voor ons."

Loon Lions heeft nog geen vervanger voor McDowell.