Nieuw initiatief voor omscholing professionele dansers

Na een jarenlange carrière als danser komt ooit het onvermijdelijke punt dat je het uitvoerende dansvak niet meer kunt beoefenen. Omscholing is vaak een must, maar blijkt lastiger dan verwacht. Zo stond ex-danseres Nathalie Petersen jarenlang onbedwongen en met veel plezier en passie op het podium, maar omscholing was een behoorlijke worsteling. Dit leed wil zij anderen besparen.

Een nieuwe plek in het werkveld

''Voor mij was de omscholing een behoorlijke struggle. Ga ik ooit weer werk vinden dat ik met dezelfde bevlogenheid uit kan voeren? Dat was destijds de grote vraag. Na een zoektocht van vele jaren, vrijwel op eigen houtje, kan ik deze vraag met een ja beantwoorden. Het is mij wél gelukt en ik heb weer een fantastische plek in het werkveld gekregen.'' Petersen is omgeschoold tot trainingsacteur/ trainer en is nu dagelijks bezig met de effectiviteit van communicatie en gedrag. ‘’Ik krijg enorm veel energie van mijn werk en ben dan ook dankbaar voor mijn tweede carrière.’’ Vanuit de moeilijke ervaring tot omscholing besloot Petersen haar droom na te jagen: andere dansers en/of topsporters helpen bij en voorbereiden op hun omscholing. ’’Het zou prachtig zijn als ik iets zou kunnen bijdragen aan hun transitie en zij net als ik weer gedreven aan het werk kunnen in een andere, zelfgekozen functie.’’

Samenwerking met De Sportmaatschappij

De ambitie om dansers te ondersteunen in omscholing verwezenlijkt Petersen niet alleen. Samen met Sylvia Karres en Arlette van der Meulen-Van Cleeff, beide voormalig Nederlands tophockeysters, kijken zij of dansers zich kunnen aansluiten bij De Sportmaatschappij. Dit is een organisatie die zich inzet om in samenwerking met het bedrijfsleven actieve en gestopte topsporters te begeleiden naar de maatschappij. Onlangs zijn zij een samenwerking met NOC*NSF (link is external)gestart. Petersen licht de connectie tussen dansers en topsporters toe: ‘’Ik denk dat professionele dansers en topsporters in zekere zin dezelfde taal spreken, van elkaar kunnen leren en elkaar naar een hoger level kunnen tillen.’’

Ondersteuning voor (ex) dansers

‘’Er zijn nog steeds veel dansers die niet weten wat ze na hun danscarrière willen en kunnen doen en waar zij heen kunnen voor adviezen, hun vragen en begeleiding’’, stelt Petersen. Samen met de Sportmaatschappij wil de ex-danseres daarom een grote groep professionele dansers bereiken om hulp en ondersteuning te bieden.

Ben jij een (ex-)danser en benieuwd wat Nathalie Petersen in samenwerking met de Sportmaatschappij voor jou kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op via dansers@loopbaancompany.nl(link sends e-mail) of bel naar +31646244717.