Het verhaal van topvoetballer Frank Olijve van FC Emmen:

"Mijn carrière heeft een pad genomen met vallen en opstaan. Volgens mij was het Erben Wennemars die ik ooit heb horen zeggen: "Het leven van een topsporter is een aaneenschakeling van teleurstellingen met hier en daar een hoogtepunt". Je wilt altijd de beste zijn, de sterkste en fitste. Dat lukt veel sporters niet. Het ligt natuurlijk aan je eigen ambities en hoe je met het “wereldje” omgaat. Je moet er bestand tegen zijn. Ik heb het kampioenschap met FC Zwolle mogen meemaken als basisspeler en dat was natuurlijk een van mijn hoogtepunten in mijn carrière. Maar ik ben niet minder trots op het feit dat ik mij heb weten terug te knokken na vervelende blessures en dat ik van mijn hobby nog steeds mijn werk heb gemaakt. Dat ik mijn droom heb waargemaakt, in mooie stadions mag spelen en dat supporters mij waarderen om wat ik laat zien op het veld en mijn naam scanderen, dat geeft mij nog steeds kippenvel." 

Welke kwaliteiten van jou als topsporter zijn heel waardevol?

"Ik denk dat dit mijn intrinsieke motivatie is. De wil om te winnen en om elke training en wedstrijd 100% te geven. Ik heb geen externe motivatie nodig om extra mijn best te doen. Ik kan balen na een gewonnen wedstrijd over mijn eigen bijdrage, maar ook tevreden zijn over mijn eigen spel als het resultaat achteraf minder positief is. Natuurlijk baal ik dan van de uitslag, maar als ik van mijzelf weet dat ik 100% heb gegeven en geen moment heb laten liggen, dan kan dat rust geven." 

Welke stappen neem je nu al om een leven naast je sport op te bouwen? 

"In de elf jaar die ik heb gespeeld in de jeugd bij Ajax heb ik altijd gestudeerd. Naast dat ik mijzelf altijd erg graag wilde ontwikkelen, hebben mijn ouders mij veel gesteund in mijn ontwikkeling naast het voetbal. Niet alleen ontwikkeling in kennis, maar ook als mens. Wat als je een zware blessure krijgt of dat je het opeens allemaal niet meer ziet zitten? Het kan zomaar ineens allemaal over zijn.

Ik ben afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb daar de HBO studie commerciële sport economie afgerond op de Johan Cruijff University. Daar ben ik erg trots op. De voetbalwereld opent erg veel deuren, en wanneer je een afgeronde HBO studie hebt nog veel meer. Ik zit niet graag stil als ik thuis kom na een trainingsdag. Ik ben daarom ook begonnen met het opzetten van de Merchandise bij FC Emmen. Een erg mooie uitdaging en leuk om met sponsoren in contact te komen. Ik kan de club helpen met het zichtbaar worden in de regio en kan hierbij zelf een mooi netwerk creëren en werkervaring opbouwen. Dat is voor een startende werknemer een ideale situatie. Beide bedrijven hebben veel begrip en begrijpen dat voetbal altijd op nummer één staat. De situatie zorgt er dan ook voor dat mijn voetbal nooit zal lijden onder mijn andere werkzaamheden. Het geeft mij juist meer rust."